Bahan-bahan untuk dikisar:
- 4 ulas bawang merah
 - 4 ulas bawang putih
 - 1 inci halia
 - 1 inci kunyit hidup
 - 5 biji cili kering yang besar – direbus dahulu atau cili boh
 - Sedikit belacan
 - Sedikit lada hitam
 - Air secukupnya
 
Bahan untuk menumis:
- Minyak
 - Bahan kisar
 - Sedikit air asam jawa
 - Ayam 1 ekor
 - Air secukupnya
 - Garam
 - Gula
 - Serbuk perasa
 - 3 batang serai – diketuk
 - 1 batang bunga kantan
 - 5 helai daun limau purut – dibuang tulangnya
 - 1 ikat daun kesum – dibuang batang
 - 1 biji buah tomato – dipoting
 
Cara memasak:
- Panaskan periuk, tuangkan sedikit minyak.
 - Bila minyak sudah panas, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar.
 - Masak sehingga pecah minyak. Bila sudah pecah minyak, tambah sedikit air. Masukkan air asam jawa. Kacau sehingga sebati.
 - Seterusnya masukkan ayam satu persatu.
 - Kacau-kacau sedikit dan tutup periuk. Biarkan seketika.
 - Bila ayam sudah separuh masak, masukkan gula, garam dan serbuk pasti sedap perasa. Kacau sehingga rata.
 - Masukkan serai, bunga kantan dan daun limau purut.
 - Kemudian masukkan daun kesum dan tomato.
 - Apabila kuah sudah mendidih, sesuaikan rasa dan kacau sehingga sebati. 
 - Hidangkan apabila ayam sudah masak.resepi, 
 
 
MOHD ADHA MOHD ZAIN (ADHA ZAIN)
Blogger Informasi
 
 
 
asam pedas ayam,asam pedas sedap,ayam asam pedas,resepi,resipi,sedap