Resepi Gulai Ikan Aya @ Ikan Tongkol Terengganu
Gulai ini boleh dimakan dengan nasi dagang/ nasi kuning/ pulut kuning/ nasi putih.
Bahan-bahan :
- Ikan Aya / Tongkol hitam direbus dengan garam, nisan (gula Melaka), asam keping dan cuka. Masukkan sedikit air.
- Santan
- Cili padi,
- 2 sudu besar cili boh,
- 1 sudu besar gula,
- Nisan (Gula Melaka),
- Garam,
- Gula,
- Rempah masak Bunga Ros.
- Rempah gulai Bunga Ros,
- *2 biji bawang besar,
- *2 biji bawang putih,
- *1 inci halia,
- *1 inci kunyit hidup,
- Kisar bahan yang bertanda *.
Cara Memasak:
- Tumiskan cili boh bersama gula sehingga terbit bau.
- Masukkan bahan kisar dan masak sehingga sedikit kering.
- Bancuh rempah bunga ros dengan sedikit air dan masukkan ke dalam periuk. Nisbah rempah gulai : rempah masak = 2:1. Api hendaklah perlahan).
- Apabila sudah hampir kering, masukkan santan dan tunggu hingga mendidih. Kemudian perasa dengan garam dan nisan (Gula Melaka) ikut selera masing-masing.
- Apabila sudah mendidih, masukkan ikan yang sudah siap direbus tadi. Masukkan sekali asam keping dalam air rebusan ikan, masak seketika.
- Apabila sudah masak, perlahankan api dapur dan masukkan cili padi dan telur rebus.
- Renehkan sehingga terbit minyak. Tutup api dapur dan sedia dihidang.