Resepi Gulai Ikan Aya @ Ikan Tongkol Terengganu

 


Gulai ini boleh dimakan dengan nasi dagang/ nasi kuning/ pulut kuning/ nasi putih.

Bahan-bahan :


  • Ikan Aya / Tongkol hitam direbus dengan garam, nisan (gula Melaka), asam keping dan cuka. Masukkan sedikit air.
  • Santan 
  • Cili padi,
  • 2 sudu besar cili boh,
  • 1 sudu besar gula,
  • Nisan (Gula Melaka),
  • Garam,
  • Gula,
  • Rempah masak Bunga Ros. 
  • Rempah gulai Bunga Ros,
  • *2 biji bawang besar,
  • *2 biji bawang putih,
  • *1 inci halia,
  • *1 inci kunyit hidup,
  • Kisar bahan yang bertanda *.

Cara Memasak:

  1. Tumiskan cili boh bersama gula sehingga terbit bau.
  2. Masukkan bahan kisar dan masak sehingga sedikit kering.
  3. Bancuh rempah bunga ros dengan sedikit air dan masukkan ke dalam periuk. Nisbah rempah gulai : rempah masak = 2:1. Api hendaklah perlahan).
  4. Apabila sudah hampir kering, masukkan santan dan tunggu hingga mendidih. Kemudian perasa dengan garam dan nisan (Gula Melaka) ikut selera masing-masing.
  5. Apabila sudah mendidih, masukkan ikan yang sudah siap direbus tadi. Masukkan sekali asam keping dalam air rebusan ikan, masak seketika.
  6. Apabila sudah masak, perlahankan api dapur dan masukkan cili padi dan telur rebus.

  7. Renehkan sehingga terbit minyak. Tutup api dapur dan sedia dihidang.
Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url