Jumaat, 1 Julai 2016

Cara Buat Lemang Sedap


Foto : gunung-lang.blogspot.com

Bahan-bahan:
2kg beras pulut
Lima biji kelapa
Empat batang buluh lemang
Daun pisang muda
Garam secukup rasa

Cara membuat lemang:
- Basuh beras pulut. Toskan airnya
- Masukkan Daun pisang ke dalam buluh.
- Masukkan beras pulut yang telah ditos air ke dalam buluh.
- Masukkan garam secukup rasa ke dalam santan.
- Tuangkan santan ke dalam buluh berisi beras pulut tadi.
- Bakar buluh dengan api sederhana. Balikkan buluh setiap 15 minit sehingga ia masak.
- Pembakaran mengambil masa 4 sehingga 5 jam.
- Siap untuk di hidangkan bersama rendang ayam/daging.

NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
 

Delivered by FeedBurner