Selasa, 18 Ogos 2015

Arteri Jantung Terbalik (TGA)


Sambil melayari internet, terlihat gambar jantung ini. Ramai yang bertanya masalah jantung Umar dahulu. Umar ketika lahir mempunyai masalah injap jantung utama terbalik (dipanggil Transposition of the great arteries (TGA) di dalam Bahasa Inggeris). Kes ini biasanya terjadi kepada bayi yang baru lahir di mana dua injap utama jantung berada dalam kedudukan yang terbalik (songsang).

Lihat gambar 1 adalah gambar jantung normal iaitu anak panah hijau gelap - injap aorta bersambung dari kiri jantung (anak panah kuning) ke bahagian tubuh sementara anak panah putih adalah injap pulmonary dari kanan jantung (anak panah biru gelap) bersambung ke paru-paru.

Gambar 2 pula gambar injap jantung terbalik di mana injap aorta berada pada kedudukan songsang dan ini menyebabkan oksigen tidak dapat dipam secukupnya ke jantung. Bayi TGA ini berwarna biru (gelap) selagi tidak dilakukan pembedahan.

Alhamdulillah, Umar sudah sihat dan normal sekarang. Terima kasih IJN di atas kejayaan pembedahan pada Dis 2013 smile emoticon

Foto : http://rachelanthropus.tumblr.com/page/4NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
 

Delivered by FeedBurner